Blog

‘Dus mijn vak wordt gewoon overbodig op termijn?’ Dat vroeg ik om half vier ’s nachts tussen pot en peuk aan een Woestijnvis-regisseur in een bekende dansgelegenheid in Gent. Mijn gesprekpartner antwoordde formeel: ‘ja’. Zijn bevlogen betoog over artificiële intelligentie en AI-copywritingtools duurde intussen al vijf minuten. Kan tellen als eerste kennismaking.
Een nieuw vak kiezen dus. Eén met bestaanszekerheid: begrafenisondernemer bijvoorbeeld.
Verre van een ideale wereld, me dunkt.
Wat is een AI-copywritingtool?
First things first. Eigenlijk krijgen we al langer te maken met artificiële intelligentie. Denk maar aan het algoritme van Spotify, vertaalsoftware of Google. Of slimme domotica in huis. Of een zelfrijdende Tesla.
Maar wat doet AI voor content?
Een AI-copywritingtool genereert automatisch teksten. En net zoals andere AI-toepassingen leert het constant bij. Welke teksten? You name it. Webcopy, blogs, mails, …
Er bestaan vandaag de dag al heel wat verschillende AI-tools die content produceren. Het gros van die dingen werkt alleen in het Engels – Anyword bijvoorbeeld – maar er zijn er ook die Nederlandse content genereren. Rytr, Jasper of Copy AI bijvoorbeeld.
Voordelen AI-copywritingtools
Vaarwel leeg scherm! AI copywriting tools blijken voor sommige media (bijv. blogs) een prima hulpmiddel, zeker bij gebrek aan inspiratie. En je hebt nu eenmaal van die dagen dat je de koeien niet op stal krijgt, bij wijze van spreken.
Een AI-copywritingtool produceert een eerste aanzet waarmee je (hopelijk) aan de slag kunt. Een ruwe schets, ongeslepen diamant, rauwe demo, … Dàt lijkt mij de grote meerwaarde als copywriter.
En verder leent zo’n tool zich ook prima om research te verrichten. Je verwerft inzicht in het gemiddeld benodigd aantal woorden of krijg een idee van de veelgestelde vragen of meest relevante links over je onderwerp. Allemaal dingen die je zelf ook kunt doen, maar dat kost tijd. Kostbare tijd die je liever investeert in een zonovergoten terras.
Nadelen AI-copywritingtools
In alle eerlijkheid: ik zie AI-tools vandaag de dag (nog) niet als een alternatief voor de copywriter van vlees en bloed. Waarom? Daarvoor zijn ze vaak te voorspelbaar. AI-copywritingtools zijn vooral goed in het herschrijven van (een groot aantal) bestaande webpagina’s.
Hoe dan ook, het nut van AI-tools hangt een beetje af van de context. Wat zijn de mankementen van de content die AI copywritingtools vandaag de dag reproduceren?
- Stilistisch eerder pover: passieve en lange zinnen, veel herhalingen (bijv. zelfde woorden), te formele en weinig gebruikelijke taal, …
- Gebrek aan persoonlijkheid, originaliteit en nuance
- Onbetrouwbare info bij gebrek aan bronvermelding
- Te weinig targeting op de doelgroep bij gebrek aan context, zelfs in de meer geavanceerde toepassingen
- Risico op een lage waardering door Google wegens gebrek aan originaliteit/meerwaarde
AI-teksttool als hulpmiddel
AI-tools zijn in opmars, zoveel is duidelijk. Als copywriter ben ik vooral nieuwsgierig in hoeverre ze mijn werk kunnen verlichten. Enige scepsis voorbehouden, dat dan weer wel. Maar goed, in het beste geval leveren ze een solide basis om op verder te werken. Net zoals sommige bedrijven mij een zelf geschreven blog bezorgen die ik vervolgens herschrijf en optimaliseer. Zoiets.
Maar eerlijk is eerlijk, zo’n tool lijkt vooral een meerwaarde voor vrij algemene opdrachten. Bijvoorbeeld een renovatiebedrijf dat een SEO-blog wenst om keukenrenovatie te promoten en de copywriter carte blanche geeft. Voor meer specifieke opdrachten met een gedetailleerde briefing (bijv. SEO-pagina voor klant van een marketingbureau) blijkt zo’n tool veel minder handig. Een te strak format geeft weinig bewegingsruimte en vraagt om een menselijke aanpak op maat.
Doeltreffende content schrijf je immers met een bepaalde tone of voice, doelstelling en doelgroep in het achterhoofd. Al kun je die tone of voice ook vaak instellen in een AI-copywritingtool.
Vervangen AI-copywritingtools ooit de copywriter?
Joost mag het weten. Volgens mijn nachtelijke gesprekspartner in elk geval wel. Ik heb en had mijn twijfels, maar uitsluiten durf ik het niet. AI leert immers constant bij.
Wie weet genereer je straks met één druk op de knop een volledig afgewerkt blogartikel. Of de content voor een integrale website. Wie weet …
Het is waarschijnlijk (nog) niet voor morgen. En zitten we wel te wachten op automatisch gegenereerde tekst. Apen robots dan alleen robots na op termijn? En hoe reageert Google daar dan op in de toekomst? No sè.
Tijd om een en ander uit te testen. Wordt vervolgd …
Update: Dit blogartikel werd gepubliceerd op 9 juni 2022. Ondertussen beheerst het gratis ChatGPT de digitale actualiteit. De kwaliteit van de chatbot leek op het eerste gezicht verbazingwekkend hoog, tot ik er echt mee aan de slag ging voor een blogartikel. Stilistisch stelt de bot teleur. Ik vond het een zakelijk, inspiratieloos en saai artikel. Eigenlijk heb ik alles moeten herschrijven. Maar de inhoudelijke structuur zat wel goed.
ChatGPT lijkt voorlopig ook slachtoffer van zijn eigen populariteit, want de server is vaak overbelast. Zeker als de V.S. wakker zijn. Een account helpt wel, zeker een betalende.
En het laatste woord is aan de bot zélf.

Advies nodig voor jouw website? Beter scoren in Google met sterke content? Neem snel contact op voor een verhelderende babbel.
Copywriter van vlees en bloed inhuren?