e-mail info@frankce.be     telefoon +32 472 92 50 71

SEO copywriting: het juiste evenwicht

Schrijven voor websites is per definitie ook schrijven voor zoekmachines (SEO). De vraag is alleen: hoever ga je? Wie verdient het meeste aandacht; Google of de bezoeker? En hoe verzoen je die twee met elkaar in de praktijk? Want zonder SEO krijg je geen of weinig bezoekers en zonder geboeide en tevreden bezoekers kan je fluiten naar je hits en leads. Kortom, een evenwichtsoefening zonder weerga.

Eerst bezoekers, dan Google

Over SEO verschijnt een hoop onzin op het net, meestal van SEO kwakzalvers die maar op een ding uit zijn: zo snel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Is SEO dan wel nodig? Tuurlijk, gewoon een kwestie van de juiste prioriteiten te leggen.

Mijn prioriteit als copywriter? Eerst een degelijke tekst die swingt en vervolgens een bisnummer voor Google en Co. Waarom? Leesbaarheid primeert. Op die manier voelen bezoekers zich serieus genomen, lezen en klikken ze verder en vellen ze een positief oordeel over het bedrijf of de organisatie waarvan sprake in de tekst. Kortom, waardevolle inhoud voor mensen loont.

Waar komt SEO in het spel?

Eigenlijk al voor het schrijven. Denk goed na welke term of samengestelde term de inhoud van je tekst het best weergeeft. Die term …

  • wordt de titel van je pagina of post
  • komt voor in de url
  • maakt deel uit van een of meerdere subtitels
  • staat in je eerste paragraaf
  • keert liefst nog een paar keer (maar zeker niet vaker) in de tekst terug

Als je CMS het toelaat, drop je de zoekterm ook in je meta-omschrijving. Meer moet dat echt niet zijn. Mag het ook wat minder zijn? Zeer zeker, als dat de leesbaarheid bevordert.

En wat met de lengte van je tekst? Er zijn SEO-goeroes en dito plugins die zweren bij een minimum van 300 woorden voor een webpagina. Maar waarom zou je in 300 woorden zeggen wat je ook in 150 woorden kan vertellen? Anderen raden dan weer af om tekst onder de fameuze vouw te plaatsen. Al heeft dat meer met usability dan met SEO te maken. Wat mij betreft evengoed een brug te ver.

Foute (SEO-)boel: de obesitas-tekst

Soms kom je op websites terecht waar de balans naar de verkeerde kant doorslaat. Dan lees je teksten vol keywords (of zoektermen), geschreven voor (zoek)robots in plaats van mensen. Teksten die geen teksten lijken, maar eerder een verzameling woorden of woordgroepen. Bij deze diëtiste bijvoorbeeld slaat de weegschaal een beetje tilt.

tekst voor robots

Ik noem zoiets graag een obesitas-tekst: tekst die zwanger lijkt van keywords. Twee keer ‘diabetespatiënt’ en vijf keer ‘voeding’. Een mens zou van minder goesting krijgen in een royale steak béarnaise.

(Het taalkundig aspect even buiten beschouwing gelaten, want de tekst is ook nog eens zeer slecht geschreven in weinig correct Nederlands.)

Taalfouten in functie van SEO?

Je ziet het almaar vaker: copywriters die bewust taalfouten maken om zoekmachines te verleiden. Of -onrechtstreeks- om mensen die taalfouten maken naar hun website te lokken. Het is de wereld op zijn kop. Als rijinstructeur ga je leerlingen toch ook geen zware voet aanpraten, omdat meer dan de helft van de chauffeurs te snel rijdt? Een kwalijke trend, lijkt me.

Over welke taalfout gaat het dan meestal?

Samengestelde woorden los schrijven, beter bekend als de onterechte spatie:

  • content marketing strategieën – content marketingstrategieën
  • website analyse – websiteanalyse
  • keyword onderzoek – keyword-onderzoek

De kans bestaat dat taalfouten langzaam maar zeker inburgeren. Al hoeft het zover niet te komen. Tenminste, als copywriters –ook op het web- hun vak serieus nemen. Zullen we dat afspreken?

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Gebruik gerust deze HTML tags en andere attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tips voor jouw project?

Vrijblijvend actieplan, gratis audit.

  • Copywriting op maat
  • Paginastructuur (informatie-architectuur)
  • Usability

Actieplan/audit bestellen