e-mail info@frankce.be     telefoon +32 472 92 50 71

SEO 2014: definitie, noodzaak en tips

Al een tijdje trending topic in online marketingland: SEO is dood. De stemming bij zelfverklaarde SEO-goeroes sloeg om nadat Google zijn Hummingbird-update (2013) bekendmaakte. Ander algoritme, andere optimalisatiewetten. Of helemaal geen SEO?

De kolibrie-update bleek uiteindelijk helemaal niet zo revolutionair. Eerder een zoveelste stap in een evolutie die al langer bezig is: een die waardevolle inhoud beloont. Want content werd vorig jaar nog wat meer king. En een beetje SEO werkt nog altijd.

SEO anno 2014: definitie

Wat betekent SEO voor copywriting anno 2014? Wat is de actuele definitie?

Ook daarover verschillen de meningen. Een internetondernemer informeerde onlangs naar mijn SEO-script als copywriter. Toen ik sociale media in mijn verhaal betrok, onderbrak hij me. Externe optimalisatie valt volgens hem niet onder de noemer SEO maar onder online marketing.

Nochtans is dat volgens mij nu net de evolutie die zich doorzet. SEO begint weliswaar bij de optimalisatie van je webtekst (lees: de juiste trefwoorden op de juiste plaats) maar de vlag dekt al lang een veel grotere lading, waaronder ook content en/of inbound marketing. Kortom, alle middelen zijn goed om je webpagina hoog in te Google te krijgen, intern en extern. En externe optimalisatie wint aan belang, ook al weegt interne optimalisatie nog altijd veel zwaarder door.

Interne optimalisatie van webpagina’s in 2014: wat verandert er?

SEO-kwakzalvers die teksten vol sleutelwoorden proppen of op een andere manier de boel belazeren (foute linkbuilding, cloaking, …) vielen al langer in ongenade bij Google. In die zin verandert er niet zo veel. Schreef je teksten voor mensen met een extraatje voor Google? Dan is de kans groot dat je goed bezig was en blijft.

Google bestraft plat opportunisme, de excessen zonder inhoud. Dat deed het 3 jaar geleden en dat doet het vandaag nog altijd. Is helemaal geen (interne) SEO een goed idee? Natuurlijk niet, een beetje SEO in je tekst werkt nog altijd maar focus wel op de inhoud.

Weg met SEO! Of toch niet …

En wat met de term ‘SEO’? Die is volgens sommigen voorbijgestreefd en met uitsterven bedreigd. Reden? De gewijzigde betekenis en malafide praktijken. Maar uiteindelijk zou ook een nieuwe term na een tijdje achterhaald en misbruikt worden. (Zei hij profetisch …) Of met andere woorden: what’s in a word? (of acronym) SEO overleeft best in een remix.

SEO copywriting: 7 actuele tips voor interne optimalisatie

  1. Kies specifieke zoektermen in plaats van woorden: zo relevant en nauwkeurig mogelijk. Doe eventueel een vooronderzoek om de juiste woorden  en woordgroepen te vinden.
  2. Optimaliseer met mate: plaats je zoekterm in de titel (h1), inleiding, halverwege de tekst en herhaal hem nog eens op het einde.
  3. Maak gebruik van synoniemen. Zo begrijpt Google beter waarover je schrijft en je vergroot je de kans om je doelgroep te bereiken.
  4. Maak geen opzettelijke spelfouten. Google is slim genoeg om de juiste termen te koppelen aan de taalfouten van mensen.
  5. Maak gebruik van afbeeldingen en geef ze de juiste Alt-tekst.
  6. Creëer content met een meerwaarde.
  7. Koop een boek over externe optimalisatie. (online marketing, social media marketing, inbound marketing, …)

Goed scorende SEO webpagina’s voor je zaak?

SEO anno 2014 betekent dat je continu waardevolle content produceert en een reputatie opbouwt zodat je beter gaat scoren in Google. Een bedrijfsblog en sociale media helpen je op de goede weg maar zijn arbeidsintensief. Bovendien ligt de inhoudelijke lat ook hoger dan ooit. Daarom dus …

Laat het echte tekstwerk aan een professional over.

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Gebruik gerust deze HTML tags en andere attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tips voor jouw project?

Vrijblijvend actieplan, gratis audit.

  • Copywriting op maat
  • Paginastructuur (informatie-architectuur)
  • Usability

Actieplan/audit bestellen