Blog

Een brochure voor je zaak, loont ze nog de moeite in het web 2.0-tijdperk? Zeker. Als onderdeel van je marketingmix of als alleenstaande publicatie bewijst ze nog altijd haar nut. Soms bereikt ze je doelgroep zelfs makkelijker dan een online campagne. Op voorwaarde dat je een aantal regels in acht neemt: zorg voor een aantrekkelijke lay-out, hou het kort en overzichtelijk en schrijf toegankelijk.
Eerst en vooral zoek je een antwoord op volgende vraag: wie krijgt je brochure op welke manier in handen en wat moet ze doen? Een voorlichtingsbrochure voor jongeren schrijf je vanuit een andere invalshoek dan een verkoopbrochure voor dokters. Informeren of voorlichten doe je op een andere toon dan verkopen.
Schrijf de perfecte brochure: 7 tips
Het meeste denkwerk heb je nu achter de rug. De basis is gelegd. Hier volgen nog 7 tips voor de perfecte brochure.
1. Benadruk de voordelen van je product of dienst
Niet zozeer de karakteristieken of eigenschappen maar wel de winst voor je prospects. Hoe los je hun probleem op?
2. Denk aan je usp
Vergeet je meerwaarde niet te benadrukken. Wat maakt je uniek, waarom moeten je prospects juist bij jou aankloppen?
3. Opgelet met vakjargon
Schrijf je voor een breed publiek van potentiële klanten? Hou het simpel. In sommige gevallen kun je wel een uitzondering maken, bijvoorbeeld voor een tandlabo dat zich op tandartsen richt.
4. Vermijd opdringerigheid
Toon wat je in huis hebt en doe dat op een eerder informatieve dan verkooptoon. Zeg niet dat je de grootste hebt want ik geloof je niet.
5. Wek vertrouwen
Geef geloofwaardige antwoorden op voor de hand liggende vragen. En gebruik testimonials (klantgetuigenissen) om je verhaal kracht bij te zetten. Want mensen kopen nog altijd van mensen.
6. Sluit af met een uitnodiging
Je wilt toch dat je lezer contact opneemt? Toon eventueel een foto van je showroom of kantoor waar je klanten ontvangt.
7. Wees niet zuinig op je drukwerk
Kies voor luxepapier en dure materialen. Voor één keer is de vorm even belangrijk als de inhoud. Je brochure moet visueel knallen.
Een brochure ouderwets?
Een brochure laten drukken valt soms nogal duur uit. En bij sommige wizkids kampt ze met een imago-probleem. Ze vinden ze een beetje muf en oubollig. Dat is nergens voor nodig als je voldoende budget uittrekt voor een knappe, originele en stijlvolle brochure.
Voordelen?
- Een brochure kun je vastnemen waar en wanneer je dat wilt. Of even wegleggen om ze later te bekijken.
- Ze toont dat je als ondernemer noch kosten noch moeite bespaart om je zaak tot een succes te maken. Maar vooral dat je je klanten serieus neemt.
- Ze biedt ruimte voor meer achtergrondinformatie over je organisatie. Meer nog dan bij online media.