e-mail info@frankce.be     telefoon +32 472 92 50 71

Verkiezingstaal

‘Save the best for last’, moeten ze gedacht hebben in muffe partijlokalen te lande. Een dag voor de verkiezingen puilt de brievenbus zo mogelijk nog meer uit van vrijblijvend verkiezingsdrukwerk van lokale politici. Als een dronkenlap die om vier uur ’s nachts de klepel luidt, op zoek naar bevestiging of -wie weet- onderdak. Nog een laatste rondje voor sluitingstijd. En dan zijn alle middelen geoorloofd: rijke volzinnen, prozaïsche hoogstandjes, of gewoon de taal van het volk. Niet altijd juist of standaard, maar het is de boodschap die telt. Of hoe zit dat met die verkiezingstaal?

De juiste woordkeuze?

In Gent gaat ene Edmond Cocquyt voor …

[…] een stad waar zowel fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en auto’s in elkaars weg lopen.

Altijd lastig, zo’n auto die in je weg loopt.

Kandidaat-burgemeester Siegfried Bracke wil …

[…] een groenere stad met goede wegen, fietspaden, en trottoirs’

Grammaticaal juist, maar van een Vlaams nationalist verwacht je niet meteen dat hij voor een Frans leenwoord kiest. Bovendien klinkt ‘trottoir’ nogal oubollig. Voetpad komt niet voor in de Belgische verkeerswet, maar die staat dan ook bol van het wollig ambtenarenjargon.

De taal van de man in de straat

Maar ook op het internet hengelt de vertegenwoordiger des volks naar uw stem. Een enkele keer zelfs in de taal van snelle Eddy, Gaston en Leo, of Stafke Fabri. Dichtbij en bereikbaar, moet de onderliggende gedachte zijn. Want de man in de straat, die spreekt geen algemeen Nederlands. Toch?

Via facebook kreeg ik een uitnodiging van een kandidaat die ik tot dan alleen nog maar AN had horen praten.

Ik gon zondag ni stemmen… oep extremisten, oep ruzemoakers, oep populisten of veur wie da’ ’t stad ni van iederiejn is. Ik stem wél oep initiatiefnemers, doeners, positieve gasten en madammen die ’t stad en ’t district écht veraanderen, al joaren. Oep de Patrick en aander socialisten dus.

Dialect blijft zijn charme behouden als spreektaal. Maar geschreven komt ze al te vaak gekunsteld en weinig geloofwaardig over. Geen goed idee, lijkt me.


Nota: De selectie van bovenstaande voorbeelden gebeurde op willekeurige wijze en houdt geen verband met mijn politieke voorkeur. Het gaat hier nog altijd over taal. En niets anders.
 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Gebruik gerust deze HTML tags en andere attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tips voor jouw project?

Vrijblijvend actieplan, gratis audit.

  • Copywriting op maat
  • Paginastructuur (informatie-architectuur)
  • Usability

Actieplan/audit bestellen