Blog

Geen budget voor een website? Dan steek je toch gewoon zelf de handen uit de mouwen. Makkelijk gezegd en geblogd. Maar hoe begin je eraan?
Je website is je uithangbord, misschien zelfs je virtuele winkel. Wil je een webshop opstarten zonder voorkennis op het vlak van webbuilding, dan zal je toch moeten investeren. Maar wil je alleen maar potentiële klanten overtuigen, dan kan je overwegen er zelf aan te beginnen.
Er zijn kort samengevat drie mogelijkheden.
Mogelijkheid 1: Gebruik een gratis (blog)dienst
Dé oplossing als je een complete leek bent en oranje uitslaat van webjargon als ftp, css of php. Je kiest een naam en template en past nog wat dingen zoals de header aan. Dat aanpassen gaat trouwens heel erg makkelijk.
Wil je je eigen domeinnaam? (dus zonder de naam van de webhost in de url) Dan zal je die natuurlijk wel eerst moeten registreren en vervolgens uitzoeken hoe je die aan je gratis account koppelt. (domain mapping)
Pro’s:
- Gratis.
- Geen hosting (webruimte) nodig
- Weinig tijdrovend
- Onderhoud door host (Blogger.com, wordpress.com, …)
Contra’s:
- Beperkte mogelijkheden en functionaliteiten
- Je website oogt mogelijk wat goedkoop en weinig origineel.
- Weinig professionele indruk.
- Gebrek aan controle. Als je host je website op een dag verwijdert, sta je machteloos.
Mogelijkheid 2: Kies een CMS-systeem en koop je eigen hosting
Wat mij betreft de ideale oplossing. Er bestaan prima open source-systemen om je eigen website mee te bouwen zonder een uitgebreide technische kennis. Je koopt je eigen domeinnaam en webruimte en installeert de software. Sommige hostingbedrijven installeren ze zelfs voor jou of bieden een vereenvoudigde installatie aan via een script. (fantastico) Vervolgens kan je aan de slag met templates, plugins, css en Photoshop. Dat laatste is wel handig als je je website grondig wilt personaliseren.
Wacht even. Heb je nog nooit van een ftp-client of phpmyadmin gehoord? Dan wordt het misschien lastig. Je beschikt best al over een zekere basiskennis. Tenzij je tijd zat hebt en graag wilt leren.
Pro’s:
- Beperkte investering (webhosting)
- Volledige controle
- Verregaande uitbreidingen (plugins) en aanpassingen
Kort samengevat: met een basiskennis cms, css, html, en php verbouw je een website volgens je eigen wensen.
Contra’s:
- Je investeert tijd.
- Je moet de website zelf onderhouden.
- Als je website crasht of te maken krijgt met hackers, dan zal je het zelf moeten oplossen.
Voorbeelden CMS: Drupal, Joomla, WordPress, Plone …
Tip: Voor een corporate website voldoen de gratis themes vaak niet. themeforest verkoopt betaalbare themes voor verschillende CMS-systemen.
Mogelijkheid 3: Ontwerp zelf een website van a tot z
Stel; je bent een kei in code. In dat geval ga je mogelijk zelf je theme ontwerpen voor een degelijk CMS-systeem als Drupal bijvoorbeeld. Je gebruikt daarbij misschien een WYSIWYG-editor (Dreamweaver, Frontpage…) Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen CMS-systeem maken als professional of gedreven autodidact.
Maar het zou ook kunnen dat je aan het Oranje-syndroom lijdt. Je overschat jezelf en je kennis blijkt lang niet meer zo up-to-date. Kortom, je maakt de verkeerde keuzes. Concreet: websites in flash, uitsluitend html, of boordevol javascript vermijd je best. Dat doen zoekmachines en bezoekers immers ook almaar vaker. (vooral flash) Je kunt best bijscholen of kiezen voor één van de vorige twee mogelijkheden.
Pro’s:
- Goedkoop (behalve webhosting)
- Volledige controle
- Onbeperkte aanpassingen, volledig volgens je eigen wensen
Contra’s:
- Tijdrovend
- Onderhoud (updates, beveiliging, …)
Of toch maar een website laten maken?
Er zijn natuurlijk redenen zat om het niet zelf te doen, want …
- Het kost tijd.
- Je hebt er geen zin in.
- Je hebt niet de minste interesse in de technische kant van webbuilding.
- Je wilt een website die er echt helemaal top uitziet, met complexe functionaliteiten.
Websites bouwen is nog altijd een vak. Als je er echt wilt staan op het net, niet alleen qua look maar ook op het vlak van usability en SEO, dan zal je veel tijd moeten investeren en blijven leren. Kortom, zonder een beetje passie kom je er niet. Ken jezelf. Soms kan je beter voor een vakman kiezen. Net zoals je portretfoto’s best aan een professionele fotograaf en webteksten aan een copywriter uitbesteedt.
Met een beperkt startersbudget vind je normaal gesproken wel een betaalbare oplossing. Maar pas op met dumpingprijzen! Ook voor websites geldt dat goedkoop meestal slechte koop is. Met andere woorden: je krijgt wat je betaalt. Behoed jezelf ook voor malafide bedrijven zoals Proximedia. (Je krijgt zelfs minder dan je betaalt.)
Waar moet je dan wel zijn? Bij een betrouwbare freelancer bijvoorbeeld. Die vind je overal op het net, en voor zo’n 1.000 euro heb je al wat. Je kunt ook kiezen voor een meer ervaren onderneming. Media-vision biedt voordelige starterspaketten aan; een logo, naamkaartjes en een eenvoudige website voor 1.250 euro.