Blog

Prospects verleiden met je website? Dan kom je best goed voor de dag, vormelijk én inhoudelijk.
Fouten in je design? Trage laadtijden? Teksten vol kemels? Baai baai offerteaanvraag.
Knappe copy bepaalt voor een groot deel het succes van je website, tot spijt van wie het bestrijdt. Misschien denk je dat die paar dt-fouten of kromme zinsconstructies het verschil niet maken. Helaas, grammaticale en andere taalfouten jagen jouw bezoeker weg.
Maar met alleen maar een taalnazi win je nog geen oorlog in Google, knappe copy gaat veel verder dan correct taalgebruik. Hoe zit het met de structuur, samenhang en leesbaarheid? Is jouw webtekst echt klaar voor het web? Effectieve webteksten schrijf je met deze 10 tips.
1. Schrijf je Over-pagina over ‘hen’
Een Over-pagina die alleen over jouw zaak of onderneming gaat? Van ontstaansgeschiedenis tot missie? Geeuw. Stop met navelstaren, je klant zoekt gewoon een antwoord op zijn of haar vraag/vragen. Wat heb ik hieraan? Lost het mijn probleem op?
Ja maar, wij zijn een échte familiezaak van drie generaties! Zucht … vertel dan tenminste een boeiend en herkenbaar verhaal. Over storytelling worden tegenwoordig bijna evenveel boeken geschreven als over diëten, maar de bottom line luidt: zorg dat je verhaal klopt en een emotie losweekt.
Vertel over obstakels die je hebt overwonnen en hoe die je service hebben beïnvloed.
Oh ja, de Over-pagina is een van de belangrijkste pagina’s van je website. Waarom? Omdat mensen van mensen kopen. Grijp dus je kans en overtuig je lezer.
2. Besteed extra aandacht aan je populairste pagina’s
Je tijd is kostbaar, tenzij je Salah Abdeslam heet. Alle pagina’s finetunen tot in detail? In een ideale wereld misschien, maar je hebt het natuurlijk ongelooflijk druk als ondernemer.
Focus op je meest bezochte pagina’s of diegene die de meeste leads opleveren. Bekijk je bezoekersstatistieken in Google Analytics. Klik op ‘Gedrag’, ‘Site Inhoud’ en ‘Alle pagina’s’ in de linker keuzekolom.
3. Laat je tekst ademen
De perfecte webtekst vindt het juiste evenwicht tussen inhoud en vorm, een harmonieus samenspel tussen tekst en design. Zonder lucht geen rust voor de ogen. Denk maar aan mensen die een uitgebreide tekst zonder alinea’s op facebook smijten. Geen kat die ze van a tot z leest.
Zit het goed met de leesbaarheid? Comfortabele teksten beginnen soms elke zin op een nieuwe regel.
Kortom, geef je tekst voldoende witruimte en kies een lettertype dat groot genoeg is. Tekst uitvullen over de hele breedte van je scherm is een no go. En maak er geen Sinksenfoor van, want te veel verschillende kleuren creëren onrust en geven een amateuristische indruk.
Denk erom: op het web lezen we zelden meer dan 20% van de woorden. Hoe hoger de drempel voor je bezoeker, hoe minder hij leest.
4. Maak gebruik van de PAD-intro
Alle begin is moeilijk, zeker als je begint te bloggen. Welke invalshoek kies ik? Welke regels volg ik? Hoe vertel ik een sluitend verhaal?
De populairste blogs volgen allemaal een vaste structuur of opbouw in hun intro: PAD (problem and declaration).
Je begint met een probleem te schetsen. Op die manier bouw je een band met je lezer op, tenminste als hij zich herkent in de situatie. Daarna laat je hem verlangen naar een oplossing. De redding is nabij. En natuurlijk sluit je af met die wonderbaarlijke remedie.
5. Steek emotie in je tekst
Over ‘informatiestress’ bestaat nu ook al een Wikipedia-pagina. We worden dan ook doodgeknuppeld met nieuws, opinies, duiding, … Hoe valt je boodschap nog op? Door je tekst te doorspekken met emotie. Positieve emoties als voldoening en vertrouwen, maar ook negatieve als verwarring en frustratie. Allemaal prima, voelen is lezen.
Tip: schets eerst een gedetailleerd profiel van je prospect of klant voor je begint te typen. Wie zijn ze, wat doen ze en wat willen ze? Laat de Jambers in jezelf zegevieren. Zo vergroot je de kans dat je lezer geboeid geraakt.
6. De 5 min. SEO-truc
Hoe wordt je blog ook effectief gevonden in Google? Dankzij een grondig SEO zoektermenonderzoek? Best mogelijk, maar ook wel een beetje energie- en tijdverspilling. Focus liever op de inhoud.
Of kies voor de 5 minuten-truc met maximale winst. Ook geschikt voor SEO-leken.
Concreet? Eerst even iets over de werking van het algoritme van Google. Als je een zoekterm typt, scant de zoekmachine alle tekst op een webpagina. Dus veel meer dan alleen de url, paginatitel of wat keywords. Op die manier garandeert Google een nauwkeurig en relevant resultaat.
Wat doe je met die informatie? Geef een zoekterm in en scroll naar beneden. Daar vind je de gerelateerde zoekopdrachten. Een schat aan informatie, want wat als je nu eens de meest relevante termen voor jouw artikel verwerkt in je blog? Een kind kan de was doen, en dat geldt zeker voor deze truc.
Voordeel? Wanneer Google naar semantische resultaten zoekt, zit je op de eerste rij. Bijna toch.
7. Kies een slimme primaire zoekterm
Wat is de primaire zoekterm van je webtekst? Die kies je op basis van een uitgebreider SEO onderzoek.
Er bestaan heel wat tools om te achterhalen waarop veel gezocht wordt in jouw branche of onderwerp. De Keyword Planner van Google Adwords levert gedetailleerde informatie over het zoekvolume. (Sinds de zomer van 2016 alleen nog voor abonnees met een actieve campagne. Helaas …)
8. Pas je metaomschrijving aan
Google selecteert standaard de eerste regels van je blog als metaomschrijving, maar je schrijft ze beter zelf. Zo vergroot je de kans dat mensen doorklikken. Kiezen ze jouw zoekresultaat of dat van jouw concurrent? Maak het verschil met je eigen teaser.
Enkele basisregels? Je metaomschrijving telt 150-160 karakters en vat de inhoud van je pagina of blog goed samen. Benadruk de voordelen en eindig met een passende uitnodiging.
Geen idee hoe je de metaomschrijving aanpast in je CMS? Trek jouw Bob de Webbouwer aan de oren.
9. Kies korte slugs
Hou je slugs (of url’s) kort en relevant. Je primaire zoekterm staat er natuurlijk altijd in, kwestie van Google meteen op het juiste spoor te zetten.
Vermijd te veel ballast, zoals cijfers of andere rare tekens. Voegwoorden laat je ook beter weg in functie van SEO.
10. Hou je einddoel voor ogen
Je schrijft natuurlijk teksten met een bedoeling: méér offerteaanvragen krijgen bijvoorbeeld. Hou je einddoel altijd voor ogen.
En sluit af met een passende call to action.
Vraag jouw gratis offerte