Blog

Doorstaan jouw teksten de Elsschotproef? Of lijden ze aan het Louis Couperus-syndroom?
Zakelijke teksten lezen best niet als een Groot Dictee, zeker online. Zelfs boeken baden beter niet in rococostijl, volgens sommigen. Willem Elsschot doorbrak de hoogdravende, literaire norm van de vorige eeuw al met een realistische, sobere schrijfstijl. Minder is meer, schrijven is schrappen. Want leesbaarheid is troef.
Elsschot werkte niet toevallig (ook) als copywriter. Hij was het dan ook gewoon om pretentieloos te schrijven en stond bekend om zijn dunne boeken in een toegankelijke stijl.
De Elsschotproef in de praktijk
Welke maatregelen neem je om de Elsschot-norm te halen?
- Schrap opgeblazen, geleerde woorden als ‘recalcitrant’, ‘adagium’ of ‘rococostijl’. Juist ja, zoals in de inleiding van deze blogpost. Maar functioneel kan het nog net. Toch?
- Wees zuinig met bijzinnen. Met een academische stijl maak je misschien indruk in bepaalde kringen – academische bijvoorbeeld – maar niet in wervende copy.
- Overdrijf niet met adjectieven. Ze geven een goed verhaal soms een meerwaarde, als je iets beeldend wilt beschrijven bijvoorbeeld. Maar in copywriting hebben ze vaak een averechts effect: de lezer haakt af. Kortom, focus op de basis.
- Schrijf helder en concreet in plaats van abstract. Als je lezer moet nadenken over wat je precies bedoelt, zit je fout.
- Verwijder alle ballast. Waarom in 3 pagina’s schrijven wat je ook in 1 pagina duidelijk maakt? Waarom in 15 woorden schrijven wat je ook in 7 woorden kunt zeggen?
Voor alle duidelijkheid: de onderhoudende ironie en het heerlijke cynisme van Elsschot reserveer je beter voor de buschauffeur of loketambtenaar. In commerciële copywriting blijf je beter positief.
Schrijven is schrappen, maar soms ook toevoegen
Elsschot schrapte niet alleen, hij voegde ook heel veel stukken toe. Om te weten wat een tekst nodig heeft (en juist niet nodig heeft), laat je hem best even rusten. Neem even afstand en herlees hem later met een klare blik. Simpele truc maar hij verricht vaak wonderen. In die zin is schrijven vooral schaven. Je kunt natuurlijk niet bezig blijven maar een eerste versie is zelden of nooit klaar voor publicatie.
Toepassing van de Elsschotproef?
De Elsschotproef bewijst vooral haar nut bij online copywriting. Op papier lezen we nog relatief rustig en geraken onze ogen niet meteen vermoeid. Op een monitor telt elke seconde omdat we webteksten scannen. Als webschrijver van wervende teksten hou je hier best rekening mee en schrijf je dus best kort en relevant. Op zijn Elsschots, zeg maar.
Wil je ook veel zeggen in weinig woorden? Huur een copywriter in. Neem contact op voor strakke copy.
Of om het met de woorden van de grootmeester zelf te zeggen: